• +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

KEZELÉS

Minden esetben a legfontosabb a gyulladás mihamarabbi csökkentése és a kiváltó okok megszüntetése. Első lépésben az orvosi konzultáción egy panoráma röntgen felvétel készül, ahol a gyulladás és sorvadás mértéke megállapításra kerül. A felvétel alapos vizsgálatát követően felállítható a kezelés menete.

Minden esetben az első lépés egy szájhigiéniai kezelés. Ezalatt ultrahangos fogkőeltávolítás történik. A helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, szükségének megfelelően megtörténik az első APDT lézer kezelés, ahol az ínytasakokba kék baktérium festéket helyeznek. A baktériumok megfestését követően a piros lézer fény elpusztítja azokat. A kezelést általában 2-4 alkalommal szükséges megismételni. A kezelés nagyon fontos része az otthoni ápolás. A szájhigiénikus megmutatja és betanítja a pácienseknek a megfelelő, személyre szabott szájápolást, a fogkefe, fogköztisztító, fogselyem egyéni viszonyokhoz való igazítását. Bizonyos esetekben szükség lehet dióda lézeres kezelésre, kürettálásra (az ínytasakok manuális tisztítása), az elveszített szövetek pótlására, fogak stabilizálására, implantátumok beültetésére, pótlások készítésére. Amennyiben a szükséges higiénia helyreállt, a páciens megtanulta és alkalmazza a tisztítás megfelelő formáit, el lehet kezdeni a helyreállítást.

Preventív és prezervatív szemlélet a PPSLK programban

A PPSLK program (krónikus periodontitis és a periimplantitis kezelésében) egy új, komplex módszer került kidolgozásra, mely több egyéni eljárás komplex, egyénileg összeállított alkalmazásáról tevődik össze 3 fázisban:

megelzoheto1

Rendelői diagnosztika fázis
 • Konzultáció, vizsgálat, a fogágy és szájüreg állapotának felmérése
 • Digitális panoráma röntgen felvétel
 • Kiegészítő vizsgálatok – szükség esetén – más szakmák bevonásával egy helyen
  • Mikrobilógiai tenyésztéses, baktériumvizsgálatok
  • Allergiavizsgálat fogászati anyagokra, fémekre
  • Labor vizsgálat
  • Fül-orr-gégészeti vizsgálat
  • Bőrgyógyászati vizsgálat
 • Szájhigiéniai állapotfelmérés, eszközök, termékek értékelése, plakk-kontroll
 • Kezelési terv készítése – szájhigiéniai, fogászati, ínysorvadás kezelése
Rendelői terápia fázis
 • Ultrahangos fogkő eltávolítás – íny feletti és speciális  íny alatti kezelések
 • Fogínytasakok dióda sebészi lézeres kezelése (tasakok baktériumainak kiiktatása)
 • Soft lézer terápia (gyógyulás és ínytapadás elősegítése)
 • Antimikrobialis fotodinamikus terápia lézerrel
 • Speciális az ínysorvadást gátló gyógyszeres szájöblögető alkalmazása
 • Hyaluronsavas íny- és tasakkezelés
 • Antioxidáns tartalmú szerek alkalmazása helyileg és általánosan
 • A nem stabil fogak rögzítése, fixálása
 • Egyénre szabott szájhigiénés eszközök kiválasztása több mint 100-féle termékből (fogkefe, fogkrém, fogselyem, fogköz tisztító, elektromos fogkefe, szájzuhany, otthon alkalmazható, gyógyhatású készítmények, gyógyszerek, stb.)
 • Rendszeres szájhigiéniai gondozás, a fogágysorvadás kezelésének folyamatos biztosítása
 • A szükséges további fogászati kezelések megbeszélése – kezelési terv, ütemezés egyeztetése
Otthoni gondozási fázis
 • Otthoni szájápolás megkezdése a rendelő instrukciók szerint
 • Otthoni hialuronsavas íny- és tasakkezelés
 • Otthoni soft lézer terápia
 • Otthoni antioxidáns alkalmazás helyileg az ínyen és általánosan táplálék-kiegészítőkkel
 • Egyénre szabott szájhigiénés eszközök alkalmazása (fogkefe, fogkrém, szájzuhany, készítmények)
 • Rendszeres plakk-kontroll a hatékonyság önellenőrzésére
 • Előre megbeszélt időközönként szájhigiénikusi kontroll és kezelés
 • Előre megbeszélt időközönként fogorvosi ellenőrzés

Fogkő-eltávolítás

A fogköveket biztonságosan és hatékonyan kizárólag szájhigiénikus szakember távolíthatja el. Rendelői körülmények között a fogkövek teljesen fájdalom mentesen el lehet távolítani, még erősen elhanyagolt szájállapot esetén is.

Nagyon fontos, hogy a tisztítás, azaz depurálás során ne csak a látható, íny feletti fogkövek, hanem az íny alatt, a gyökérfelszínen is kerüljenek eltávolításra. A műszeres fogkő eltávolítás ultrhangos készülékkel történik. Mivel a fogkő sokkal kevésbé szilárd, mint a fog anyaga, így a megfelelően használt depurátor semmijen kárt nem okoz a zománcban, csak lapattintja a fogkövet. Gyulladt íny esetében előfordul a fogkőeltávolítás sorrán jelentkező fognyaki érzékenység, esetleg fájdalom, melyet helyi érzéstelenítéssel (krém, zselé, spray, végső esetben injekció) ki lehet küszöbölni. Ínysorvadás esetén a gyulladás következtében gyengébb vagy erősebb vérzés is jelentkezhet. Ilyen esetekben több ülésben távolítjuk el a teljes fogazat szennyeződéseit.

14730035_xxl

Minden esetben depurálást követően polírozással folytatódik a kezelés. Speciális paszta és speciális kefe segítségével történik. Célja, hogy a fogak felszíne sima legyen, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a lepedék, a baktériumok megtapadásának esélyét és kellemes, tiszta érzetet nyújtson. Ezt az állapotot megfelelő otthoni szájápolással hónapokig fent lehet tartani, de nagyon fontos a rendszeres szájhigiénikusi kontroll. Az implantátumokat, hidakat, koronákat viselő páciensek, valamint a fogágy betegségben szenvedők számára 2-3 havi felülvizsgálat javasolt.

APDT kezelés

Az APDT kezelést elsősorban parodontitis, periimplantitis (fogínysorvadás, implantáció előtti fázisban) kezelésében alkalmazzák. Az antimikrobiális fotodinamikus terápia (APDT) kivitelezéséhez szükség van fényérzékenyítő anyagra, (megfelelő hullámhosszúságú) lézerfényre és oxigén-szabadgyökök keletkezésére.

Az eljárás alapvetően a következő lépésekből áll:

 • Megelőző tennivalók
 • A mikroorganizmusok megfestése a kezelt területen.
 • Megvilágítás és a fotoszenzibilizátor aktiválása.
 • Oxigén-szabadgyök keletkezése, kórokozók elpusztítása

Megelőző tennivalók

A fotodinamikus kezelést gondos vizsgálat, orthopantomograph röntgenfelvétel, parodontális diagnózis felállítása és alapos depurálás (fogkőeltávolítás) előzi meg. A gyakorlati alkalmazásban első lépésben a terület megtisztítása történik: a fogkövek, a lepedék, a biofilm eltávolítása. Szükség esetén a művelet ismételhető, mindaddig, míg megfelelő higiénés állapotot nem érünk el.

A mikroorganizmusok megfestése

Ezt követi a mikroorganizmusok megfestése a kezelt területen (festékoldat fecskendezése a tasakok területére vagy az egyéb kezelendő területre). A közepesen híg oldatot fecskendőből juttatjuk a tasakokba, illetve a kezelendő területre. 1–2 perc várakozás elegendő, hogy a mikroorganizmusok felvegyék a festéket.

A metilénkék és toluidinkék festékek leginkább elterjedtek, valamint a malachitzöldoldat. A rendelői használatban fotoszenzibilizátorként rutinszerűen a 0,01%-os metilénkék oldatot használjuk.

12627259_xxl

Megvilágítás és a fotoszenzibilizátor aktivizálása

A kísérletes és rendelői vizsgálatok azt mutatják, hogy a kék festékekhez a 630–665 nm közötti lézerek a leginkább alkalmasak.

A fényérzékenyítés 1–5 percig tart, utána a festéket le kell mosni a nyálkahártyáról, megakadályozandó a nyálkahártyasejtekben való dúsulását, így elkerülhető a nyálkahártya károsodása.

A fotoszenzibilizátor aktiválása energiafüggő folyamat, amelyet fizikai és optikai tulajdonságok határoznak meg. A festék megvilágítását olyan fénnyel kell végezni, amely a fotoszenzibilizátorban maximálisan abszorbeálódik. A megvilágításnál arra kell törekedni, hogy a lézerfényt bevezessük a kezelendő területre, ha lehetséges, direkt a tasakba. A lézerhatás 1-2 percig tart. A lézerfényt egyenletesen osztjuk el a kezelendő területen, parodontális tasak kezelése esetén 6 szextánson: minden érintett fog körül 3–5 J/cm2 vagy 3–5 J/pont dózist jelent.

Oxigén-szabadgyök keletkezése, kórokozók elpusztítása

A gerjesztett állapotban lévő festékmolekula átadja energiáját a környezetében lévő oxigénmolekulának. Ily módon erősen toxikus szabad gyökök keletkeznek és bekövetkezik a baktériumsejtfal oxidatív degenerációja, ezáltal a baktériumok elpusztítása.

Az eljárás során keletkező toxicitás szigorúan helyben zajlik (legfeljebb 1-2 mm távolságig), környezeti vagy távolabbi hatása nincs.

Az eljárás teljesen fájdalommentes, általában 3 egymást követő kezelés szükséges a megfelelő eredmény elérése érdekében, melyek között 1-1 hét szokott eltelni. A kezelés szájhigiénikus kollégák végzik.

Dióda lézeres tasakkezelés

A dióda és APDT lézeres kezelés célja ugyan úgy az ínytasakokban lévő baktériumok elpusztítása, csak egy más jellegű kezeléssel érjük el.

A dióda lézerszál az ínytasakba kerül bevezetésre, ahol nagyon gyors hőimpulzusokat leadva (dekontaminázáció) pusztítja el a baktériumokat, gyakorlatilag sterilizálja a szövetfelszínt. Foganként 30-40 másodpercig tart, amíg a nagyon vékony lézerszállal 2-3 alkalommal végigpásztázzuk a tasakot. Mivel a hőimpulzus néhány mili szekundum, így az agy nem is érzékel semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget a kezelés során (de természetesen érzéstelenítő spray is kérhető a kezelés előtt vagy közben is).

A dióda lézeres ínysorvadás kezelés esetén is általában 3 alkalom szükséges (egymás után 3 héten keresztül 1-1 kezelés/hét), illetve mindenképpen alapos fogkő-eltávolítás kell, hogy megelőzze. Érdemes a szájhigiénia javítása érdekében tanácsot kérni szájhigiénikusunktól az otthoni szájápolás minőségének javítása érdekében. A dióda lézeres kezelést fogorvos, parodontológus szakember végzi.

A dióda lézeres kezelés esetében érdemes előnyként megemlíteni az ínyvérzés szinte azonnali csökkenését, a duzzanat napokon belüli apadását, a szájkomfort jelentős növekedését is. A szabad szemmel nem látható szövetekben a csontpusztító sejtek aktivitása csökken, majd megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás esetén idővel a csontépítés folyamata is megindul, aminek jelentős szerepe van a restauráció lehetőségeinek növekedésében, a mesterségesen pótolt csont beépülésében.

fogkő-eltávolítás fejléc

Sínezés - a fogak stabilitásának növelése

A fogínysorvadás során idővel az érintett fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá válhatnak. Leginkább az alsó metszőfogak meglazulása jelentkezik időben elsőként, majd a további fogak is követhetik. Egyes előrehaladott esetekben sajnos a túlzottan mozgó fogakon már nem lehet segíteni, ilyenkor el kell őket távolítani és valamilyen rendszerű fogpótlásra, vagy implantációra kerülhet sor. Enyhébb mozgathatóság esetén mechanoterápiát lehet alkalmazni, vagyis a fogak egymáshoz történő ragasztását, rögzítését. Ezt röviden sínezésnek nevezzük. Vagyis a fogakat összesínezzük egymáshoz.

Az instabil fog zavarhatja a harapást, rágást, kedvezőtlen esztétikai hatást nyújthat. A meggyengült tartószerkezetű fogak sérülékenyek, bármikor kieshetnek és igen kellemetlen helyzetet teremthetnek azzal, hogy hirtelen foghíjasságot okoznak.

12627259_xxl copy

(A kép csak illusztráció)

Ilyen esetekben sínezéssel egymáshoz erősíthetjük a fogakat, így a külön – külön mozgatható fogak együtt egy szilárd egységet alkothatnak. A fogak sínezése történhet kompozit tömőanyaggal, amellyel mintegy összeragasztjuk a fogakat vagy híd segítségével, ilyenkor koronákat készítünk a mozgatható fogakra és egy egységbe fogjuk őket. A sínezés során fogszínű,  textilszerű speciális ragasztószalagot fektetünk a fogak belső nyelv felőli felszínére, majd fogtömőanyaghoz hasonló, folyékony, krémszerű anyaggal vonjuk be. Fotopolimer lámpával a fehér anyagot kémiai kötésre segítjük. A sínezés segítségével a még meglevő, ám mozgatható fogak tovább maradhatnak a szájban, eltávolításuk későbbi időpontra tolódik. A sínt úgy kell elkészíteni, hogy a felszíne sima legyen, hogy fogkövek tapadását ne segítse elő, ugyanakkor a fogak tisztítását se akadályozza. Sínezés nélkül a fogak mozgásukból adódóan zavart okoznak az étkezésnél, a szájban maradás ideje kevés. A sín segítségével a fogak kihúzása, lecsiszolása illetve koronával való borítása elkerülhető, a stabilitás ezzel invazív beavatkozás nélkül fokozható. A sínezés előtt a fogak nyelv felőli oldalát fel kell érdesíteni, minimálisan elő kell készíteni, majd egy speciális erős szalag és esztétikus tömőanyag segítségével elkészíthető a sín.

A weboldal sütiket (cookie) használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A biztonságos böngészés mellett, az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez a sütik (cookie) engedélyezése szükséges.